La versión de su navegador no está debidamente actualizada. Le recomendamos actualizarla a la versión más reciente.

 

MEMÒRIA HISTÒRICA DE PUIG D’OLENA

 

Puig d’Olena està situat en un Puig com el seu nom indica a 800 metres sobre el nivell del mar en el municipi de Sant Quirze de Safaja comarca del Moianès.  En aquest indret al 1933 es va construir un edifici amb un clar objectiu sanitari: un centre pioner en la cura de la tuberculosi a Catalunya i Espanya; el Sanatori de Puig d’Olena. Desprès del tancament del sanatori va passar a ser preventori casa Familia de 1954 a 1985. A l’actualitat des de 1988 funciona com a Centre Residencial d’Acció Educativa residint 27 infants i joves de 0 a 18 anys. És un edifici ple d’història.

 

Fa temps que Puig d’Olena rep la visita de persones de la zona, estudiosos de l’obra del poeta, universitats, mitjans de comunicació, la cantant Meritxell Gené posant música a poemes de Màrius Torres entre d’altres.

 ACTUALMENT, LES VISITES ES TROBEN TANCADES

La vostra aportació ens ajuda a mantenir la memòria històrica i a donar continuïtat a la tasca de Puig d’Olena.

 

Història

Puig d’Olena desperta la curiositat de persones que volen saber del moment històric d’inicis del segle XX a on moltes persones s’havien d’exiliar o refugiar per les seves idees polítiques. Persones que patien la malaltia i Puig d’Olena era un lloc de cura  i un espai de treva en la situació espinosa del País. Ressalten figures com el metge fundador del sanatori  Dr. Francesc Ribas i Soberano i el poeta lleidatà Màrius Torres.

 

Puig d’Olena està dins de la ruta de Màrius Torres que inclou un recorregut al municipi de Sant Quirze de Safaja i al Mas Blanc a Sant Martí de Centelles (hostal rural i centre històric Màrius Torres).

 

El fons

És un fons de caràcter etnogràfic que aplega elements d’ús domèstic, social i sanitari de l’època. Es visita la sala de la memòria històrica de Puig d’Olena, la sala mèdica i l’habitació de Màrius Torres a on va viure i crear la seva obra poètica més intimista.

 

Horaris

Últim diumenge de cada mes, de 10 a 11h (prèvia reserva)

 

Telèfon de reserves:  93 866 2777